Faglig og ambitiøs er buzzwords i jobopslag
Fagbladet Folkeskolen, 23/6-2016
“…I jobannoncer handler det også om at efterspørge noget, man ikke har i forvejen. Lærerne kan være blevet mere disengagerede, fordi reformen er blevet kastet ned over hovedet på dem. Det kan forklare, at skoleledere oftere søger engagement og lyst«, siger Lars Lundmann…
10 spørgsmål du sikkert skal svare på til jobsamtalen
JP Finans, oktober, 2016
… »Jobsamtalen er ikke en sandhedskonkurrence, det gælder om at få jobbet. Mange er bange for at blive taget i at tale usandt, men de fleste jobinterviewere enten glemmer, hvad der bliver talt om til jobsamtalen, eller også forstår de alligevel det, du siger, anderledes end du selv gør. Selvfølgelig skal man ikke lyve rent faktuelt, men langt de fleste ting er subjektive,« siger Lars Lundmann. Her er 10 af de typiske spørgsmål og Lars Lundmanns råd til, hvordan du skal håndtere dem…
Eksperternes dom: Sådan er Kristian Jensens jobmuligheder nu
a4 NU, januar, 2020
Lars Lundmann vurderer dog, at skaden kan være mindre, hvis Kristian Jensen går efter at bytte folketingsarbejdet ud med en formandspost i en bestyrelse. – Her er det en del af rollen, at man har sine egne holdninger, siger han og peger på, at det formentlig vil være mest attraktivt i organisationer med behov for et kendt ansigt til at sparke døre ind i det politiske miljø.
Rekrutteringsbranchens Rebel
Børsen Ledelse, november, 2016
Lars Lundmann er ikke som rekrutteringsfolk er flest. Med de mest moderne metoder og perspektiver som sine følgesvende, vender han op og ned på rekrutteringsbranchens fasttømrede forestillinger om, hvordan man finder den helt rigtige medarbejder. Mød her ekspert ved Børsen Ledelse og forfatter til artiklen “Taberledelse” i en samtale om tryghedsskabende personlighedstests, afslørende jobsamtaler og behovet for at undersøge menneskesynet bag de velkendte rekrutteringsmetoder.
Syv gode råd til, hvordan du får et job
Format, november, 2017
….Jobsøgning er en date. Jeg ved, at denne udmelding kan virke ret demotiverende, men ifølge Lars Lundmann handler en jobsamtale stort set ikke om dine faglige kvalifikationer. De står i jo forvejen på dit CV og er svære for arbejdgiveren at vurdere. Betragt derfor jobsøgning som en date. “Arbejdsgiveren skal først og fremmest kunne lide dig som person. Selv om det næppe bliver aktuelt, skal de have lyst til at drikke en øl med dig i fritiden,” siger Lars Lundmann. Med andre ord: Hvad der virker i sociale sammenhænge virker ofte til en jobsamtale. Derfor skal du på forhånd undersøge….
TIL JOBSAMTALEN: Hvis arbejdsgiveren elsker golf, skal du elske golf
Magisterbladet, november, 2019
…Selvom man p.t. ikke interesserer sig en tøddel for uddannelsespolitik, behøver det ikke at være ensbetydende med, at arbejdsgiveren køber katten i sækken, siger Lars Lundmann. “Om du bliver interesseret i og god til uddannelsespolitik, afhænger i høj grad af kulturen det sted, du kommer hen. Du kan blive god og glad for det, hvis du bliver motiveret til det”, siger han. Men sætter cv’et ikke på forhånd en naturlig grænse for, hvilke job…
Narcissister forfører, men falder til sidst
Kristeligt Dagblad, november, 2016
Lars Lundmann, der er psykolog, ph. d. og rekrutteringsrådgiver og blandt andet har skrevet bogen ” Hvem er jeg? Narcissisme og personlighed i det senmoderne samfund” påpeger, at der godt kan ligge noget positivt i en narcissistisk personlighed. I kraft af narcissistens behov for anerkendelse og ros vil denne nemlig ofte være tilbøjelig til at yde en stor personlig indsats, hvilket kan være en gevinst for eksempelvis en virksomhed. Men selvsamme person kan også risikere at være en lidelse at arbejde under. ” Når man begynder at få magt og penge, følger der ofte en masse rygklappere med, som vil have del i det. Det betyder, at man dermed bliver mere bekræftet i sin grandiositet, hvormed den forstærkes. Det er formentlig det, man mener, når man siger, at magt korrumperer,” siger Lars Lundmann.
Fem myter om jobsøgning der ikke passer
Perspektiv, bibliotekarernes Fagmagasin, december, 2019
….Det er lidt ligesom med folk, der leder efter en kæreste: Der er nogle, som har en idé om, at de skal have sus i maven og være stormende forelskede. Men de ender med aldrig at finde nogen, fordi idealerne er for høje. Sådan er det også med et arbejde: Det perfekte findes ikke. Der findes ikke én rette hylde, derimod findes der mange »rette« hylder. Derfor kan man med fordel være mere åben i sin tilgang til de job, man søger, siger han og påpeger, at det også er begrænset, hvad man faktisk kan vurdere om jobbet ud fra en…
Forsker: Jobsamtaler er nyttesløse
Jyllands-Posten, 25/2-2015
… Et prangende cv, en overbevisende ansøgning, en veloverstået jobsamtale krydret med en matchende personlighedstest, og de fleste virksomheder vil føle sig sikre på, at de har fundet den rette til stillingen. Men i det tilfælde kan de lige så vel gøre brug af den klassiske »don’t call us, we’ll call you«-frase, for det er umuligt at sige det mindste om, hvordan en ansøger vil begå sig i jobbet ud fra den ansættelsesprocedure. Det konkluderer et nyt ph.d.-projekt om jobsamtaler i store og små, private og offentlige virksomheder og personlighedstests blandt studerende…
Klar dig godt i testen til jobsamtalen
Magisterbladet, april, 2015
… Du kan godt svare en lille smule strategisk, når du udfører en personlighedstest. Mange gange vil der stå i vejledningen, at du skal svare instinktivt, hvad der falder dig ind. Det betyder ikke, at du ikke må tænke dig om. Ofte vil flere af svarmulighederne kunne passe på dig, vælg den, du mener stemmer bedst overens med jobbet. Hvis der står i jobbeskrivelsen, at teamwork er vigtigt, kan du med fordel svare, at du er god til at samarbejde…
Vi bliver mere og mere forelskede i os selv
Politiken, november, 2016
….Danske Lars Lundmann, rekrutteringsrådgiver og forfatter til bl. a. ‘ Hvem er jeg? Narcissisme og personlighed i det senmoderne samfund’, bakker ham op: »I forbindelse med de sociale medier har narcissisme-begrebet nærmest fået en revival. Ungdommen kaldes ofte mere narcissistiske på grund af brugen af sociale medier. Når den diskurs vinder frem i befolkningen, ser man også en større forskningsmæssig indsats«, siger han. Ifølge…
Det senmoderne samfund skaber tvivlere
Kristeligt Dagblad, 17/6-2015
… Lars Lundmann er psykolog og forfatter til bogen ”Hvem er jeg? Narcissisme og personlighed i det senmoderne samfund.” Han mener også, at netop senmoderniteten spiller en stor rolle for, at vælgerne er længere tid om at beslutte sig i dag: ”I det senmoderne samfund er folk mere i tvivl om, hvem de er. Det søger mange svar på, og deri ligger der et ideal om, at man skal være noget bestemt. Men når det at finde dette bestemte mislykkes for en, bliver man endnu mere i tvivl om sig selv, sine holdninger og værdier, og så bliver man jo selvsagt også usikker på, hvilken politiker der repræsenterer en bedst muligt,” forklarer han…
Skammen plager arbejdsløse: Sådan slipper du de negative følelser
Børn & Unge, januar, 2018
…De negative følelser er udbredte, også selvom den arbejdsløse ikke selv er skyld i sin situation, og de gælder ikke nødvendigvis kun for den ældre gruppe af arbejdsløse, forklarer cand.psych. og ph.d. Lars Lundmann, der står bag rapporten. »Skammen kommer af forestillingen om, at andre ser en negativt. Det er ikke sikkert, de faktisk gør det, men det tror man,« forklarer han og fortsætter; »Langt oftere er årsagen til, at man mister sit job, omstændighederne, end det er en selv. Selvfølgelig er der undtagelser. Men det er et ganske lille fåtal,« siger han…
Psykolog: Du finder aldrig den rette, hvis den rette er dig selv
Kristeligt Dagblad, august, 2019
…Der findes jo et væld af definitioner på begrebet kærlighed. Men særligt overlevelsesdygtig er den pladderromantiske forestilling om den eneste ene. Idéen om, at der findes et rigtigt match. En soulmate. En, man kan dyrke tosomheden med, som tænker og vil det samme som en selv. Problemet er bare, at alle mennesker jo er forskellige, så hvis man leder efter en klon af sig selv, så vil man lede forgæves. Du kan ikke finde den rette, hvis den rette er dig selv…
Seks råd til hvordan du klarer personlighedstesten
JP, Finans, november 2016
… Hvis testen skulle sige noget om folk, bliver testpersonen nødt til at forstå testen på samme måde som testudvikleren. Men det undersøger testen ikke, om man gør, så derfor er det umuligt at vide, hvad man skal udlede af testtagerens svar,« siger Lars Lundmann. »Hertil kommer, at det er dig selv, der udfylder testen og svarene bygger på, hvad du selv synes. Men din succes er defineret ud fra, hvad din leder, dine kunder, brugere, kollegaer og lignende synes om dig, og det hænger sjældent helt sammen med, hvad du selv synes,« siger Lars Lundmann…
Brinkmanns Briks: Siger personlighedstests nok om, hvem vi er?
P1, januar, 2019
…Brugen af personlighedstests i især jobrekruttering er i stigning. Men virker de overhovedet, når det er én selv, som udfylder spørgeskemaet, og kan de egentlig sige noget om, hvilken personlighed vi har? Svend Brinkmann har taget en test selv, og er blandt andet overrasket over, hvor åben han er. Gæsterne er uenige om emnet, for hvordan måler man personlighed?…
Fortæl os lidt om dig selv …
Weekendavisen, 5/9-2015
… »Det virkelig interessante er, at arbejdsgiverne faktisk tror på, at de ud fra en jobsamtale er i stand til at vurdere personer, som de i virkeligheden er,« siger Lars Lundmann. »Det er interessant, at man bliver ved med at arbejde med så stor en usikkerhed, når man tænker på, hvor meget jobsamtaler faktisk betyder. Uanset hvor folk sidder, og hvad de laver, så er det næsten altid begyndt med en jobsamtale. Og derfor med en høj grad af tilfældighed.«…
Bare rolig – du er ikke den perfekte kandidat til jobbet
Finans, september, 2019
…Interviewere tror, at de kan finde ud af at vurdere folk på en korrekt måde, men det kan de ikke. Det er umuligt at være objektiv, når man skal vurdere et andet menneske på den måde. Alle vurderinger er subjektive…
Ifølge supercomputeren leder chefer efter denne type til medie- og kommunikationsjobs
Journalisten.dk, juni, 2022
”Men ansøgernes genbrug af ordene fra et jobopslag kan også være en udfordring, siger Lars Lundmann, der er rekrutteringsrådgiver og har skrevet flere bøger om emnet. For hvis man skriver i et jobopslag, at man søger en ’engageret’ eller ’motiveret’ medarbejder, er der en indbygget sandsynlighed for, at ansøgeren bare skriver, at vedkommende er ’engageret’ eller ’motiveret’. Med andre ord kan floskler i opslaget føre til floskler i ansøgningerne. ”Problemet med de ord er, at de kan betyde hvad som helst. Så det er ofte tom snak,” siger han. Det kan man ifølge Lars Lundmann komme til livs ved helt at gentænke måden, man laver jobopslag på. Måske skal man i stedet bringe cases i spil”…
Syv gode råd til at få Ærø-job besat
Fyns Amts Avis, november, 2019
…For at blive klogere på, hvorfor der ikke er flere, der søger stillinger på Ærø, bør man undersøge årsagerne. Spørg eksempelvis københavnere og sydfynboer, hvad der skal til, for at de skulle vælge at flytte til Ærø. Det skal man afdække. Få både fat i de psykologiske, sociale og praktiske aspekter. Først når man ved, hvad folks begrundelse er for ikke at flytte, kan man gøre noget ved det, siger Lars Lundmann…
Du skal ikke være dig selv i jagten på drømmejobbet
F5, august, 2019
…Hvis man tilpasser sig selv for meget i ansøgningsprocessen, risikerer man så ikke, at man ender med et job, som man alligevel ikke kan lide? “Når vi befinder os i en ansøgningsproces, så aner vi aldrig, hvorvidt vi vil kunne lide jobbet om et halvt år. Det ved man ikke, uanset om man gør, som man plejer eller følger nogle af de råd, jeg giver i bogen. Om man kan lide jobbet, og om man bliver god til det, handler i langt højere grad om det, som sker efter jobsamtalen. Man får nye kolleger, en ny leder, nye opgaver, nye kunder eller brugere, og man kommer ind i en ny kultur. Det påvirker…
Det skal du svare til jobsamtalens svære spørgsmål
Avisen.dk, oktober, 2018
…Det er godt at bruge vendingen, ” andre fortæller mig tit, at jeg er meget selvstændig”, i stedet for at sige ” jeg er meget selvstændig”. -Det fremstår mere troværdigt, at andre siger det, så det ikke bare er noget, man selv finder på, siger Lars Lundmann. Husk også at give konkrete eksempler på, hvornår eller hvordan du har arbejdet selvstændigt, da konkrete eksempler…
Psykolog: Unge deler nøgenbilleder af piger for at få status i vennegruppen
Alt.dk, januar, 2017
… Ifølge psykolog Lars Lundmann er belønningen og anerkendelsen helt uden betydning, fordi den bygger på noget, som man egentlig godt ved er grundlæggende forkert. ”Når man tolker for eksempel ’liket’ som en anerkendelse, bliver man tilbøjelig til at dele billederne igen og igen. Men det er tom anerkendelse, for den siger ikke noget om dem som personer. Desuden, så kan man heller ikke vide, hvad andre faktisk mener, når de liker,” forklarer han…
TOPCHEFER: Udflytninger er meningsløse
Magisterbladet, august, 2018
…En udflytning er en strategisk beslutning, og derfor bør direktørerne per definition være involveret. For de kan selvfølgelig være med til at kvalificere udflytningen fagligt. Og når det som her så ikke er tilfældet, er det nærliggende for dem at trække deres eget engagement, hvilket er meget skadeligt, for de skal jo ligesom stå på kommandobroen og holde gejsten oppe”, fortæller Lars Lundmann…
Erhvervspsykolog: »Vi skal lære at slappe mere af i forhold til jobsamtaler og arbejdsløshed«
Jyllands-posten, juli, 2019
…Hvert år er der omkring 800.000 jobskifter i Danmark. Bogen hylder den dynamik, fordi det dybest set tjener arbejdsmarkedet og dermed samfundet bedst, når vi forlader utilfredsstillende stillinger og betragter arbejdsløshed som et frirum frem for et fængsel. I den forbindelse erkender Lars Lundmann, at der kan være stor forskel på håndværkere og konsulenter, fordi…
Lille spejl på væggen dér, hvem skal vi ansætte i jobbet her?
Kristeligt Dagblad, februar, 2017
…”Mange af de ting, som er vigtige i forhold til et job, kan man slet ikke vurdere til en traditionel jobsamtale. Om du for eksempel er en god kollega, og om du forstår at overholde deadlines. Derimod kan man vurdere, hvordan en person ser ud, og om man kan lide vedkommende. Tit vil man vælge nogen, som man føler sig tiltrukket af, og som ligner en selv. På den måde er en jobsamtale faktisk ikke en professionel relation. Det er den på papiret, ja, men ikke i praksis,” siger Lars Lundmann…
Varm luft eller værktøj? Fortæller en personlighedstest, hvem du er?
Akademikerbladet, april, 2021
”Mange jobs kræver kun en lille del af de samlede kompetencer, du har, og man bør ikke hænge sig i fortiden,” siger Lars Lundmann, der mener, at rekrutteringer i alt for høj grad læner sig op ad tidligere erfaringer og dermed indsnævrer en stor del af arbejdsstyrken….”
Jobsamtalen er under forandring
Nordjyske Stiftstidende, maj, 2017
… Men hvorfor holder mange arbejdspladser så stadig fast i jobsamtalen som den afgørende faktor, hvis den faktisk ikke er særligt effektiv til andet end at finde dem, som åbenlyst ikke egner sig til jobbet? -Der er også mange, som stadig holder jul, selvom det kristne indhold har mistet betydningen, siger Lars Lundmann. Det handler med andre ord om traditioner, men også om, at virksomhederne måske ikke er opmærksomme på, at man kan gøre tingene på en anden måde. -Og hvis man ikke ved, hvad alternativerne er, så føler man måske, at det er bedre end slet ikke at have…
Ledere på udflyttede arbejdspladser er fanget mellem pligtfølelse og opgivelse
Altinget, juni, 2018
… Af rapporten fremgår det, at oplevelsen af meningstab er særligt voldsom for lederne i styrelser og organisationerne. ”Det er jo ikke normalt, at der træffes så store beslutninger, uden at man inddrager direktionen, så lederne oplever, at deres domæne ikke bliver respekteret. Det kan føre til opgivelse og spørgsmål som ‘hvorfor er jeg overhovedet direktør, hvis mine overordnede ikke vil have mig til at udfylde en direktørrolle?'” fortæller Lars Lundmann og peger på, at lederen sættes i en…
Danskerne er flittige til at skifte job
Jyllands Posten, oktober, 2016
… Mange danskere kender knap nok navnene på kollegerne eller priserne i kantinen, før de bliver fyret eller skifter job. Igen. Det skyldes desværre ikke kun det fleksible arbejdsmarked herhjemme – det skyldes også, at virksomhederne ofte hyrer de forkerte kandidater og dermed spilder milliarder af kr. på inkompetente medarbejdere, unødvendige fejl, ekstra ansættelsesrunder og dyre opsigelsesordninger. Så krads lyder kritikken nu fra rekrutteringsrådgiver og ph. d. Lars Lundmann i forlængelse af en ny opgørelse over jobomsætningen i…
Vilkårlige udflytninger avler afmagt blandt medarbejdere
Ingeniøren, juni, 2018
….fortæller direktør Lars Lundmann fra Konsulenthuset Lundmann, som står bag rapporten: »Når noget virker meningsløst, er det svært at slå sig til tåls med, at det er en politisk beslutning. Det er nemmere at se ideen, hvis en privat virksomhed lægger sin produktion til Kina af økonomiske årsager.« »Mange sidder med den fornemmelse, at der nærmest er kastet terninger om, hvilke arbejdspladser der bliver udvalgt. Arbejdet bliver dårligere, men ‘ who cares?’…
Erhvervspsykolog: Topchefer er ikke deres løn værd
A4, februar, 2020
…Lars Lundmann mener desuden, at Lars Rebien Sørensen med sit argument om, at de høje lønninger er nødvendige for at kunne rekruttere de rigtige mennesker, er med til at skabe en konsensus om, at det kun er ganske få mennesker, der kan varetage toplederstillinger: – Men det passer ikke. Det er ikke en slags supermennesker, der sidder som topchefer. Det er stillinger, som du og jeg med den rigtige oplæring kan varetage. Men Rebien kan selvfølgelig have en interesse i at fastholde ideen om, at topchefer er helt unikke mennesker. Han ville devaluere sin egen karriere ved ikke at gå med på den pointe, siger Lars Lundmann…
Det tager kun et klik at ødelægge et menneskes liv
JydskeVestkysten, marts, 2018
… Når det er noget, som man ved, at man ikke må, stiger spændingen. Det er kun et klik væk. Det kan være en måde at bryde grænser på, og for nogle handler det om at vise, at man er sej, fordi man tør gøre noget, som er forkert og endda ulovligt, siger Lars Lundmann, der ikke mener, at motivationen nødvendigvis handler om at få hævn. Ifølge ham går det lige så meget ud på at få respekt og anerkendelse fra de andre i vennegruppen. ”Den primære årsag er oftest en søgen efter anerkendelse…
Virksomheder vinder på alternativ jobsøgning og rekruttering
Djøfbladet, juni, 2018
… Arbejdsgivere bør i stedet tænke på ansøgningsprocessen som en mulighed for at motivere en kommende medarbejder, mener Lars Lundmann. ” Det, der er mest afgørende for, om du klarer dig godt i et nyt job, er din motivation – ikke dit cv. Forskningen viser, at dine tidligere præstationer siger meget lidt om dine fremtidige. Der er en lang række andre faktorer – din leder, dine kolleger, dine konkrete opgaver og samarbejdspartnere, blandt andet – som er langt vigtigere,” siger Lars Lundmann….
Er det virkelig nødvendigt med alle de samtaler og test?
Djøfbladet, august, 2023
…”En god medarbejder er noget, du bliver. Ingen job handler jo om, hvordan du reagerer til en jobsamtale. Der vil være store forskelle på det, du siger, du vil gøre, og det, du rent faktisk ender med at gøre. Bl.a. fordi der er et incitament til at tilpasse dine svar, så du kan komme videre i processen”, siger Lars Lundmann. Og test – særligt personlighedstest – giver han ikke meget for. ”Der er ikke den store forskel på de personlighedstest, virksomheder benytter til rekruttering. De er bygget op som standardspørgsmål, der ikke er rettet mod lige netop den stilling, du søger…
Der står, at jeg ikke har nogen selvkontrol. Er personlighedstests varm luft eller nyttigt værktøj?
Zetland.dk, oktober, 2017
…Mange af spørgsmålene i testen er abstrakte og taget ud af en sammenhæng. Når man sidder og skal svare på dem, kan man ofte tænke, at i én sammenhæng ville man svare det ene og i en anden sammenhæng noget andet. Kontekst-løsheden gør testen anvendelig i alle mulige jobsammenhænge, men den rejser et generelt fortolkningsproblem. Lundmann har et konkret eksempel på dette, nemlig en test, hvor man bliver spurgt, om man ” har få kunstneriske interesser-. Dette spørgsmål er så tvetydigt og kontekstafhængigt, at den ellers homogene gruppe af unge psykologistuderende i Lundmanns undersøgelse tolkede spørgsmålet så forskelligt, at det nærmest blev meningsløst. Igen kan man måske konstruere sig ud af dette ved at luge ud i de spørgsmål, der viser sig at blive tolket forskelligt, men den abstrakte facon rummer altid denne fare som en fejlkilde….
Personlighedstesten siger absolut intet om din personlighed – så du skal ikke være ‘ dig selv’
Politiken, februar, 2020
…Men når testene er så værdiløse, som du hævder, hvordan kan det så være, at de benyttes så meget? »De fleste ting, som har eksisteret rigtigt længe, tager man jo bare for givet. Ligesom vi tager for givet, at solen står op i morgen. Og personlighedstesten er nok blevet til en slags superstandard. Noget, som vi tænker, er fint at bruge uden at re-flektere over, om det overhovedet giver mening«. »Jeg har tit debatteret med folk, som blev overbeviste om, at testene ikke er gode nok, men når jeg så har mødt dem tre måneder senere, bruger de stadig de tests. »Jamen, hvad skulle vi ellers gøre? Hellere bruge en dårlig metode end ingen metode. Det gør alle de store jo«, har svaret så været….
Bør vi droppe personlighedstests, når vi ansætter?
F5, januar, 2019
… Lige nu taler jeg meget, så lige nu er jeg meget ekstrovert, men i andre situationer er jeg meget introvert. Nogle gange er jeg meget struktureret – andre gange er jeg ikke. Nogle gange er jeg robust, andre gange er jeg meget sensitiv. Jeg er det hele og kan få et hvilket som helst testresultat til at matche mig selv – det afhænger blot af den situation, som jeg placerer mig selv i”, forklarer Lars Lundmann…
Vær strategisk: Lønforhandling starter ikke på dagen
A4, august, 2019
…Men du skal vide, at det store slag ikke starter ved forhandlingsbordet. – Når man sidder inde ved forhandlingsbordet, har cheferne typisk allerede fastlagt et budget og bestemt, hvem der får lønforhøjelse, fortæller Lars Lundmann, der er erhvervspsykolog og forfatter til en bog om jobsøgning. Derfor skal dialogen om løn begynde før samtalen – eksempelvis ved at lade
Dit udseende betyder meget til jobsamtalen
Djøfbladet, 23/9-2015
… ”Det kan godt være, at du mener, at en kandidat har en god fremtoning, men det er langt fra sikkert, at andre vurderer det samme. Og hvad kan vi så bruge det til?” spørger Lars Lundmann. For det andet kan du ikke være sikker på, at kandidaten, i den nystrøgne skjorte og med det nyklippede hår, der nikker anerkendende til alt, hvad du siger, også vil fremstå sådan, når han eller hun først er i jobbet. ”Det er sjældent det reelle billede, du får at se, og du kan ikke regne med, at det, du ser og oplever i løbet af en jobsamtale, holder på den lange bane. Det kan godt være, at en ansøger virker lidt lukket til samtalen, men så snart hun er i jobbet, kan hun sagtens være mere åben og vice versa.”…
På vej til jobsamtale? Dette skal du IKKE gøre
Avisen.dk, oktober, 2018
…Hvis man som kandidat bare sidder og siger, at man er dygtig og talentfuld, så er det ikke troværdigt. Måske bliver det opfattet som pral, særligt hvis det er på en date, siger Lars Lundmann, som desuden har skrevet en ph.d. om jobsamtaler. – Den anden part opfatter dig ofte som troværdig, hvis du fortæller nogle konkrete historier og udpensler det, du kan. Hvordan man gør det, hvem man gør det sammen med, og måske også gode og dårlige sider. Det gør det mere…
Hack jobsøgningen
Midtjyllands Avis, juli, 2019
…Hvis man for eksempel accepterer, at hverken ens cv eller en jobsamtale kan fortælle, hvem man er eller om man vil være god i et bestemt job, er det nemmere at skrive et kreativt og indbydende cv, der giver en arbejdsgiver lyst til at høre mere, i stedet for at sætte sig ned og samvittighedsfuldt lave en fremstilling af arbejde, kurser og fritidsinteresser, fordi man synes, at det skal afspejle, hvem man selv er…
Drive og selvtillid eller tendens til nervøsitet
Magasinet Finans, november, 2018
…Det er faktisk ret begrænset, hvad man ved om sig selv. Derfor er en standardiseret test ikke et godt udgangspunkt. I stedet burde HR afdelingerne give sig tid til at udforme spørgeguider, som var mere rammende i forhold til den enkeltes muligheder for at fungere i det konkrete job”, siger Lars Lundmann….
Jobsamtalen – sælg dig selv!
Klog på sprog, podcast på Dr.dk, februar, 2022
”De begynder nærmest allerede inden de starter samarbejdet at stille mange krav til deres investorer. Og det gider investorerne ikke, for det er dem der bestemmer. Her er det konteksten der gør forskellen, for hvis iværksætterne havde ventet med at lufte deres forventninger, til efter samarbejdet var gået i gang, så kunne det have udviklet sig til en god dialog. Så problemet er ikke kun det som man efterspørger, men også hvornår man gør det…”
“Glem CV og ansøgning og kig dog på motivationen” – interview med Lars Lundmann
F5, Focus – podcast, juni, 2021
”…Drop CV og ansøgning til fordel for relevante opgaveløsninger og lad samtalen komme den motiverede og engagerede kandidat til gode, opfordrer Lars Lundmann, der er gæst i dette afsnit af F5 Focus…”
Sådan klarer du jobsamtalen hjemmefra: Her er ekspertens 5 råd
Dr.dk, april, 2021
”Sidst, men ikke mindst, skal du sørge for, at du har det godt på det sted, du har sat dig klar til jobsamtalen, siger Lars Lundmann. – Hvis du har det bedst med at sidde i underbukser, skal du gøre det. De kan jo ikke se det alligevel. – Skab en situation, hvor du selv er tryg og har det godt. Når du selv er tryg, tør du også mere under samtalen, siger han…”
Ny forskning afslører: Jobsamtalen virker ikke
lederweb.dk, 13/3-2015
… Invitationen til jobsamtalen begrundes oftest med kandidatens CV, hvor erfaringer der minder om det, som vedkommende skal i det nye job, vægtes højt. Men det er tvivlsomt, om det giver mening at sætte lighedstegn mellem den tidligere beskæftigelse og det nye job. Forskellene kan dels være af teknisk karakter, og dels får man nye kolleger, ny leder, en ny organisationskultur og formentlig også nye opgaver. Så selv hvis du inddrager kandidatens tidligere arbejdsplads- og opgaver i jobsamtalen, er det relativt begrænset, hvor godt disse faktorer kan bruges til at forudsige kandidatens præstationer i et nyt job…
Jobsamtalen bør handle om at finde de forkerte
jobfinder.dk, 8/4-2015
… »Jobsamtalen bygger på en antagelse om, at det er muligt at spotte den bedst egnede kandidat. Det er det ikke.« Sådan lyder det fra Lars Lundmann, psykolog og rekrutteringsrådgiver, der i sin Ph.d ‘Basic Assumptions when Assessing People’ har foretaget en række kvalitative studier af rekruttering i offentlige og private virksomheder og på den baggrund konkluderer, at der kun er meget begrænset mulighed for at vurdere kandidaternes reelle potentiale i løbet af en samtale…
Erhvervspsykolog: ELENDIGT RÅD at være dig selv
Pharma, Medlemsblad PharmaDanmark, december, 2019
…Du får ikke penge for at være dig selv i dit job, men for at udføre nogle opgaver. Derfor er det som regel en langt bedre idé at tage udgangspunkt i, hvad arbejdsgiveren finder interessant og relevant end at fokusere på din egen mere eller mindre vilkårlige fortælling om dig selv. Pointen er, at du ikke skal tage udgangspunkt i et selv, som ikke findes, men i de aspekter som vil øge din sandsynlighed for at få et job. Det gælder både i en ansøgning og…
Her er de gode tricks til din AI-baserede jobansøgning: “Det er ikke snyd”
Finansforbundet.dk, juni, 2023
…Lars Lundmann er er forfatter til bogen ‘Du skal ikke være dig selv – erhvervspsykologens guide til at få det job du gerne vil have’. Han ser på ingen måder problemer i at bruge et AI-værktøj til at skrive en jobansøgning. “Det er overhovedet ikke snyd. Tværtimod. Dit eventuelt nye job handler ikke om at skrive ansøgninger, og der står jo heller ikke noget sted, at du ikke må få hjælp til ansøgningen. Virksomheden efterspørger jo sjældent en person, der er ekspert i jobansøgning, og derfor er det fløjtende ligegyldigt, om du eller en anden har skrevet teksten. Brug al den hjælp du kan få, om det så er fra din onkel, tante eller en robot,” pointerer han…
© 2016 Alle rettigheder tilhører Lundmann