”Viden er fandeme ikke et synspunkt!” – eller er det?

– Et kritisk foredrag om viden, virkelighed, sandhed

I forbindelse med DR’s program ”Ellen imellem”, kom professor Anja C. Andersen med statementet ”Viden er fandeme ikke et synspunkt!”. Dette synspunkt (altså at viden ikke skulle være et synspunkt), har siden vundet støtte blandt adskillige mennesker. Men viden, kan godt betragtes som et synspunkt – og det giver faktisk mere mening at gøre det, ligesom det også kan skabe mere og bedre dialog.

Viden som konstruktioner

Viden er skabt af mennesker (f.eks. forskere) til mennesker. Det bygger på forskellige antagelser, præmisser og fortolkninger, som alt sammen kan være anderledes. Der findes ingen absolutte autoriteter som kan vurdere vidensudsagn uafhængigt af egne forforståelser, interesser, baggrunde eller teorier. Sandheder er noget som bliver skabt – ikke noget som man finder.

Ved du hvad viden, sandhed og virkelighed betyder?

De færreste af os har forsøgt at definere begreber som viden, virkelighed, sandhed – og synspunkt. Hvis vi begynder på det, finder vi ud af, at de kan betyde meget forskelligt, og at det som vi siger og gør, hviler på forståelser som også kunne være anderledes. Vores (oftest ubevidste) forståelser kan både skabe store problemer og begrænsninger i netop vores tanker, følelser og adfærd. Alternative forståelser kan således skabe andre liv og nye verdener.

Med foredraget kan du lære:

  • At videnskaben ikke er én entydig enhed, men har mange forskellige og modsatrettede interesser og grundantagelser.
  • At din opfattelse af verden er afhængig af dine (ofte ubevidste) erfaringer, teorier og forforståelser.
  • At nye forståelser både kan ændre din egen og andres verdener.
  • At forholde dig mere kritisk.
  • At tvivl er godt.

Du får ikke nye værktøjer, men du får et indblik i værktøjernes værktøjskasse, og du får en horisont, der kan inspirere dig til selv at lave dine egne værktøjer.

Hvem er jeg?

Jeg hedder Lars Lundmann og er psykolog og ph.d. i psykologi fra Københavns Universitet. Jeg har holdt foredrag for flere tusind mennesker, skrevet bøger og artikler om narcissisme, rekruttering, personlighed, videnskabsteori og socialkonstruktionisme. Netop nu er jeg i gang med et kritisk værk om videnskab, vores virkeligheds- og sandhedsforståelser, og hvordan de påvirker vores beslutninger i organisationer og i privatlivet. Herudover arbejder jeg som konsulent, hvor jeg hjælper virksomheder med at løse nogle af deres udfordringer.

Kan vi løse problemer med dit foredrag – og hvor lang tid varer det?

Hvis du eller din organisation kæmper med nogle forskellige problemstillinger – hvad end det handler om at blive mere tilfreds, få flere kunder, få vagtplanen til at gå op, blive bedre til at rekruttere, erobre nye markeder – så tilpasser jeg gerne foredraget specifikt til dette.

Foredraget kan både være en kilde til inspiration og give forslag til udvikling og nytænkning. Det bestemmer I. Jeg kan være hos jer i 45 minutter og op til en hel dag, og arrangementet kan udfoldes som et klassisk foredrag eller som en workshop – afhængigt af jeres ønsker og behov.

Ring eller skriv til mig, så kan du høre lidt mere, og vi kan finde ud af, om vi passer sammen.

Med venlig hilsen

Lars

Telefon: +45 3029 6195

Email: lars@lundmann.dk